Collapse

Het verschil tussen damp-open en dampdichte folie

Begint u aan het isoleren van uw woning en vraagt u zich af of u damp-open of dampdichte (damp-remmende) folie moet aanschaffen? Dan bent u niet de enige. Het is een veelgestelde vraag van onze klanten en daarom leggen wij het graag in deze blog aan u uit.

Wanneer damp-open folie gebruiken?
Damp-open folies worden altijd geplaatst aan de koude kant van een constructie, de buitenzijde. Denk bijvoorbeeld aan de kant tussen de (dak)bedekking en ander eventueel bestaand isolatiemateriaal. Door het aanbrengen van damp-open isolatie wordt de constructie, inclusief onderliggende isolatie warmer, en vocht zal daardoor verdampen. De damp-open folie zorgt ervoor dat het vocht in de constructie naar buiten kan en er geen vocht van buitenaf naar binnenkomt.

Kortom: de belangrijkste reden om de damp-open isolatiefolie te gebruiken bij het isoleren van uw woning is om de onderliggende isolatie te drogen en te beschermen tegen vocht van buitenaf. Hierdoor blijft het materiaal in goede staat en behoudt het zijn isolatiewaarde.

Wanneer dampdichte folie gebruiken?
Dampdichte folie gebruikt u wanneer u wilt voorkomen dat vocht van het binnenklimaat, de koudere bovenliggende constructie bereikt. In een woning is veel waterdamp, door ademen, koken en douchen. Zolang de temperatuur van de lucht binnen hoog genoeg is, blijft dit water in dampvorm. Op koudere plaatsen, als zolder, kelders maar ook koude deurgrepen, kozijnen en slecht geïsoleerd glas kan er condens ontstaan. Dit kan ook in een constructie, dus in of achter de isolatie. Daar ontstaat vocht en mogelijke schimmels, ongezond en schadelijk voor de constructie.

Dampdichte isolatiefolie voorkomt dat de lucht door kan dringen naar plaatsen waar het koud genoeg is om condens te vormen. Door de constructie en de isolatiefolie te beschermen tegen dit vocht zorgt u ervoor dat de constructie niet wordt aangetast en de isolatiewaarde zijn kwaliteit behoudt. Het veiligste is om de dampdichte isolatiefolie aan de warme kant van de constructie aan te brengen, en zo de vochtige lucht daar al tegen te houden.

Waar moet u op letten?
Wanneer u de dampdichte isolatiefolie aanbrengt, zorg er dan voor dat u de folie minimaal 5-10cm laat overlappen en dat u de naden goed afplakt met gewapende Supertape Zilver. Ook langs randen en aansluitingen met kozijnen moet er een damp-dicht geheel ontstaan, anders komt er alsnog vochtige lucht bij het koude deel van de constructie.

Bij de damp-open isolatiefolie is het van belang dat er geen vocht/water binnen kan dringen, de overlap van 5-10cm met de kleef-strip en eventueel gewapende Supertape Transparant helpen u daarbij.

Meer weten?
Wilt u nog meer weten over het gebruik van damp-open of dampdichte isolatiefolies? Neem dan contact met ons op. Wij geven u graag een op maat gemaakt advies over welke isolatiefolies u het beste kunt gebruiken voor uw klus.

Terug naar overzicht